İran’da yeni cumhurbaşkanını destekleyen isim tutuklandı

İran’da 2022’deki gösteriler sırasında ülke yönetimine karşı açıklamalar yapan ve Cumhurbaşkanı seçilen Mesud Pezeşkiyan’ın seçim kampanyalarında da yer alan ülkenin önde gelen avukatlarından Muhsin Burhani, daha önce yargılanarak hüküm giydiği bir davadaki mahkumiyetinin kesinleşmesi üzerine tutuklandı.

İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre, daha önce yargılanarak hüküm giydiği bir dava sürecindeki cezası kesinleşen avukat Burhani, kararın infazı için tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Haberde, Burhani’nin hangi davadan hüküm giydiğine ilişkin bilgi verilmedi.

Konuya ilişkin X sosyal medya hesabından bilgi veren avukat Sina Yusufi, Burhani’nin, “ülke yönetimine karşı propaganda ve kamuoyunu yanıltmak maksadıyla yalan bilgi yayınlamak” suçlamalarından yargılanarak hapse mahkum edildiğini aktardı.

İran’da 2022’deki Mahsa Emini gösterileri sırasında ülke yönetimine karşı açıklamalarda bulunan Muhsin Burhani, ülkenin 9’uncu Cumhurbaşkanı seçilen Pezeşkiyan’ın seçim kampanyalarında da konuşmalar yapmıştı.

ANAYASAYI KORUYUCULAR KONSEYİ ONAYLADI

İran Anayasayı Koruyucular Konseyi, Mesud Pezeşkiyan’ın seçildiği 14’üncü dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nin ikinci turunun geçerliliğini teyit etti.

Anayasayı Koruyucular Konseyi Sözcüsü Hadi Tahannazif, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Koruyucular Konseyi, bugünkü oturumunda 14’üncü dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nin ikinci turunun geçerliliğini teyit etti” dedi.

Tahannazif, seçimlerle ilgili adaylardan veya herhangi bir taraftan sürecin sonucuna etki edecek şekilde önemli bir rapor şikayet alınmadığını belirterek, seçimin geçerliliğine ilişkin kararın İçişleri Bakanlığına iletildiğini aktardı.

İran’da yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda, reformist Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, oyların yüzde 53,7’sini alarak ülkenin 9’uncu Cumhurbaşkanı olmuştu.

Pezeşkiyan’a karşı yarışan muhafazakar, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Said Celili’nin oy oranı ise yüzde 44,4’te kalmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir